ons bedrijf -

inkoop

 

In samenspraak met de verkoop worden er dagelijks producten op maat ingekocht. Afstemming is belangrijk voor de juiste productkeuze, hoeveelheden en beschikbaarheid.  De inkoper inventariseert en bepaald de wijze van inkoop.
Inkopen kan op verschillende wijze:
1) Op de veilingklok;
2) Via KOA, kopen op afstand;
3) Rechtstreeks bij kwekers.

OP DE VEILINGKLOK

 

FloraHolland is de grootste bloemenveiling in Nederland en heeft op 6 plaatsen een veilcentra. Bloemplus is gevestigd op 1 van deze veilcentra, de regionale veiling in Eelde. Een veiling is een coöperatie van kwekers die in het verleden vraag en aanbod bij elkaar heeft gebracht d.m.v. een veilingklok. Het kopen op de klok gaat volgens een afmijnsysteem, wie het eerst koopt betaalt de hoofdprijs. De taak van de inkoper is zo lang mogelijk te wachten, te lang wachten kan leiden tot geen product. Bloemplus koopt op de diverse veilcentra in.

VIA KOA, KOPEN OP AFSTAND
Sinds enkele jaren is het mogelijk om via de computer op afstand te kopen. Voordeel hiervan is dat de inkoper niet meer fysiek op de kloktribune aanwezig hoeft te zijn. Overal kan hij inloggen en switchen van de ene naar de andere veilingklok. Het kopen op afstand vergt wel enige kennis en ervaring, de inkoper kan immers het product minder goed beoordelen.

RECHTSTREEKS BIJ KWEKERS

Steeds meer wordt er rechtstreeks zaken gedaan met kwekers in binnen en buitenland. Verkoop aan supermarkten dwingt Bloemplus anders te denken. Grootschaligheid en continuïteit is beter te garanderen als de herkomst van producten bekend is. Kwaliteit en vaasleven ligt opgesloten in het juiste soort van de juiste kweker. Bloemen worden de laatste jaren steeds meer in andere landen geteeld, zo koopt Bloemplus o.a. in Spanje, Israel, Italië, Kenia en Zimbabwe.